واکسن ضد اعتیاد

مجموعه : ترک اعتیاد
واکسن ضد اعتیاد

به گزارش تالاب تقریبا همه آن هایی که سیگار می‌کشند، می‌دانند هر یک عدد سیگار، آن ها را یک قدم به زمین‌گیر‌شدن و بیماری نزدیک‌تر می‌کند، اما نمی‌توانند سیگارشان را ترک کنند.

این ناتوانی فقط مخصوص مردم معمولی نیست، حتی پزشکانی هم وجود دارند که در مطب به بیماران‌شان تذکر می‌دهند از سیگار پرهیز کنند و خودشان در خلوت سیگار دود می کنند.

 

بسیاری از سیگاری‌ها از مضرات کشیدن سیگار آگاه هستند، اما در تلاش برای ترک آن موفق نمی‌شوند.

 

شاید تزریق تنها یک نوبت از واکسن ضداعتیاد به نیکوتین، بتواند جان آن ها و نسل‌های آینده را نجات بدهد.

 

محققان موفق به تولید واکسنی شده‌اند که نه‌تنها می‌تواند به افراد سیگاری کمک کند اعتیاد خود را به سیگار از دست بدهند، بلکه باعث می‌شود افراد دیگر نیز تمایلی به سیگار کشیدن پیدا نکنند.

این واکسن بخشی از سلول‌های بدن فرد را به کارخانه تولید پادتنی تبدیل می‌کند که به شکل دائمی نیکوتینی را که وارد خون شده، جذب کرده و مانع از رسیدن آن به مغز و اعتیاد فرد می‌شود. تنها یک بار تزریق این واکسن اثرات بازدارنده مادام‌العمر دارد.

 

واکسن‌های متعددی که تا به حال با آن ها برخورد داشته‌ایم، اغلب به دو روش تولید می‌شوند.

 

یک گروه از آن ها واکسن‌های فعال هستند که با انتقال یک ماده خارجی به بدن پاسخ‌های ایمنی را فعال می‌کنند. این گروه از واکسن‌ها به دلیل کوچکی مولکول نیکوتین که باعث می‌شود سیستم ایمنی توان شناسایی آن را نداشته باشد، گزینه مناسبی برای تهیه واکسن از آن نیستند.

 

گروه دوم واکسن‌های غیرفعال هستند که پادتن از پیش‌آماده را به بدن فرد انتقال می‌دهند. تهیه این واکسن‌ها برای جلوگیری از اعتیاد فرد به نیکوتین، قبل از این آغاز شده بود، اما مشکل اینجاست که در آزمون‌های بالینی چندان موفق نبوده‌اند، مصونیت آن ها تنها چند هفته دوام داشته و ادامه آن مستلزم تکرار تزریق‌های گران‌قیمت است.

 

واکسن تازه با استفاده از تلاش‌های پیشین و بر پایه نوع سومی از واکسن‌ها تولید شده که پیش از این در درمان بیماری‌های چشمی و حتی از بین بردن تومورها در موش‌ها به کار گرفته شده‌اند.

 

این گروه که به نام واکسن‌های ژنتیکی شناخته می‌شوند، می‌توانند اثری مادام‌العمر داشته باشند.

 

به گزارش تالاب پژوهشگران دانشکده پزشکی ویل کورنل برای تولید واکسن ضداعتیاد به نیکوتین، توالی ژنتیکی پادتن نیکوتین را به دست آورده و آن را درون AAV یا “ویروس همراه آدنو” قرار داده‌اند که به نحوی طراحی شده که برای بدن بی‌خطر باشد.

 

اطلاعات دیگری نیز به ویروس منتقل می شود که باعث می‌گردد این واکسن پس از تزریق، به سمت سلول‌های کبدی حرکت کرده و توالی ژنتیکی پادتن را به هسته این سلول‌ها اضافه کند.

 

در نتیجه سلول‌های کبدی آغاز به تولید دائمی این پادتن‌ خواهند کرد و با ورود این ترکیب به خون از ادامه چرخه حرکت نیکوتین در بدن و رسیدن آن به مغز جلوگیری خواهد شد.

با اینکه این واکسن تا کنون تنها در موش‌ها مورد آزمایش قرار گرفته است، ولی محققان به تاثیر آن در انسان بسیار امیدوارند.

 

آزمایش‌های آن ها نشان می‌دهد در موش‌هایی که این واکسن را دریافت کرده‌اند، همیشه حجم قابل‌توجهی از پادتن وجود دارد و تنها مقدار اندکی از نیکوتین به مغز راه پیدا کرده است.

 

فعالیت مغزی این موش‌ها نشان داد که پس از دریافت واکسن نیکوتین، بدون تغییر مانده است، در حالی که گروه دیگر که نیکوتین دریافت کرده‌اند، علائم واضحی از اثر آن روی مغز و سیستم قلبی‌عروقی خود نشان داده‌اند و در آن ها فشار خون و تپش قلب کاهش پیدا کرده است.

 

رونالد جی.کریستال، استاد پزشکی ژنتیکی دانشکده پزشکی ویل کورنل و مدیر آن می‌گوید: “اگر این واکسن همان اثرات مثبتی را که روی موش‌ها دارد، روی انسان نیز داشته باشد و بی‌خطر بودن آن اثبات شود، بهترین گزینه برای سیگاری‌هایی است که قصد دارند سیگار کشیدن را کنار بگذارند. آن ها پس از تزریق این واکسن، اگر دوباره به سراغ سیگار بروند، دیگر احساس رضایت از کشیدن سیگار را نخواهند داشت و همین باعث می‌شود این عادت را برای همیشه ترک کنند”.

 

علاوه بر این می‌توان از این واکسن مانند هر واکسن دیگری استفاده کرد و افرادی که تاکنون سیگار نکشیده‌اند را برای اطمینان از عدم اعتیاد آن ها به نیکوتین در سال‌های بعد هدف گرفت.

 

کریستال می‌گوید: “شاید روزی برسد که والدین تصمیم بگیرند این واکسن را هم به لیست واکسن‌هایی که فرزندشان دریافت می‌کند، اضافه کنند. پیش از آن باید فواید و مضرات چنین واکسنی کاملا بررسی شود و این موضوع می‌تواند سال‌ها به طول بیانجامد”.

 

در حال حاضر اولویت محققان، بررسی اثر این واکسن روی موش صحرایی، پس از آن پستانداران و در نهایت انسان است.

 

احتمال ترک سیگار در زنان زیر 50 سال بیشتر از مردان است

تحقیقات جدید نشان می دهد احتمال ترک سیگار در زنان زیر 50 سال، نسبت به مردان همین رده سنی، بیشتر است.
محققان گفتند که ترک سیگار توسط زنان دشوارتر از ترک سیگار توسط مردان نیست و مردان در ترک سیگار عملکرد بهتری نسبت به زنان ندارند

نتایج تحقیقات، این تفکر را که زنان در مقایسه با مردان مشکل بیشتری در ترک عادت سیگار کشیدن دارند، به چالش می کشد.

 

محققان در این تحقیقات اطلاعات بیش از 102000 فرد سیگاری را مورد بررسی قرار دادند. این افراد در تحقیقات انجام شده در سال 2006 و 2007 میلادی در آمریکا، کانادا و انگلیس شرکت داشتند. این تحلیل الگوهای مشابه و ثابتی را در هر سه کشور نشان داد.

 

محققان دریافتند: زنان زیر 50 سال در مقایسه با مردان، در ترک احتمالی سیگار موفق تر عمل کرده بودند و این نتایج در مورد افرادی که در دهه های 20 و 30 زندگی خود بودند نیز صدق می کرد.

 

محققان افزودند: اما مردان بالای 60 سال بیشتر از زنان ترک سیگار داشتند. این امر ممکن است به دلیل میزان بالاتر مرگ و میر مردان سالمند در اثر سیگار کشیدن باشد.

 

جدیدترین مطالب سایت