آرتیشو یا کنگر فرنگی با نام علمی (cynara scolymus ) گیاهی هست علفیچند ساله با برگ های بسیار بزرگ در ابعاد برگ های کاهو پیچ ضخیم و گوشتی که دارای نوکی تیغ دار میباشد .
ارتفاع آن تا 1/5 متر نیز میرسد . نهبج ضخیم و گوشت دار آن شامل گل های زیبایی به رنگ آبی مایل به بنفش و میوه آش شفاف به رنگ قهوه ای تیره منتهی به تار های سفید و متعددی در قسمت انتهای است .
آرتیشو در مقابل سرما مقاوم است و در واقع محصول سرما میباشد.آرتیشو حاوی پروتئین و مواد چرب,هیدرات های کربن,کلسیم,فسفر,آهن,پتنو تنیک اسید,پتاسیم,نیاسین,ریبو فلاوین و ویتامین های A,C,B,B1 میباشد.
آرتیشو از نظر طبیعت گرم و کمی خشک است.و عدهای آن را کمی تر میدانند.
توجه:
مصرف کنگر فرنگی در دوران حاملگی کودکان و بیماران کبدی و کلیوی و صفراوی ضرر دارد.
خواص درمانی:
دم کرده و یا برگ های پخته شده آن علاج بخش نارسایی های کبدی میباشد زیرا حاوی ماده ای به نام کاپیتول است که می بایست به مدت 2 هفته پیش از غذا مقداری از برگ های پخته شده آن میل شود.
آرتیشو صفراور میباشد.
ماده تلخ سینارین که در عصاره برگ آرتیشو وجود دارد باعث میشود کلسترول و اوره خون کاهش یابد.همچنین در درمان سرگیجه سر درد و اضطراب مفید است.
عصاره تازه برگ و ساقه گیاه برای استسقا,یرقان مزمن و رفع عوارض کمبود ویتامین C الفع و ضد بیماری نقرس می باشد.
آرتیشو برای افزایش نیروی جنسی و ترشح ادرار مفید است یعنی مدر و گرم کننده کلیه و مثانه است.
ضماد برگ له شده آن برای جلو گیری از ریزش مو و هوشبو کردن عرق نافع است و مالیدن و شستشو با عصاره ان برای رفع خارش پوست مفید است.
کنگر فرنگی با تعدیل لیپید ها و لیپو پروتئین های سرمی نقش مهمی در کاهش بیماری های قلبی عروقی دارد
منبع:کتاب جامع خواص میوه و گیاهان دارویی
تالیف :حبیب اله مسموع
مطلب :اختصاصی تالاب