سنگ کلیه را بهتر بشناسید

سنگ کلیه را بهتر بشناسید

بیماری سنگ کلیه را بهتر بشناسید. کليه يکي از اندام‌هاي دروني بدن است که وظايف حياتي زيادي را به عهده دارد، به طور معمول در هر فرد سالم دو کليه وجود دارد که هر يک در يک طرف ستون مهره‌ها و زير دنده‌هاي تحتاني واقع شده‌اند.

 

کليه‌ها به رنگ قرمز مايل به قهوه‌اي و از نظر شکل شبيه لوبيا هستند. مهم‌ترين وظيفه کليه‌ها برداشت مواد زايد خون و بازگرداندن خون تصفيه شده به بدن است.

 

بسياري از مواد بايد به اندازه مناسب در خون و مايعات بدن وجود داشته باشند تا بدن بتواند عملکرد طبيعي‌اش را حفظ کند. براي مثال سديم و پتاسيم مواد معدني هستند که از مواد غذايي به دست مي‌آيند و براي سلامتي بدن ضروري‌اند اما بايد در حد معيني نگه داشته شوند، زماني که کليه‌ها به درستي فعاليت مي‌کنند، مقدار اضافي اين مواد توسط ادرار از بدن خارج مي‌شود.وظيفه اصلي ديگر کليه‌ها تنظيم آب بدن است.

 

کليه‌ها با برداشت آب اضافي يا حفظ آب بدن در موارد ضرورت، آب مورد نياز بدن را تنظيم مي‌کنند. هورمون‌سازي هم يکي ديگر از وظايف کليه‌هاست.

 

هورمون‌هايي که توسط کليه‌ها ساخته مي‌شوند وارد جريان خون مي‌شوند و بعضي از عملکردهاي بدن مثل تنظيم فشار خون، ساخت گويچه‌هاي قرمز و برداشت کلسيم از روده‌ها را تنظيم مي‌کنند.

 

بيماري سنگ کليه، مشکلي است که در اغلب کشورها و در طول قرن گذشته با افزايش شيوع مواجه شده است.رژيم غذايي و شيوه زندگي عوامل اصلي تأمين کننده خطر ابتلا به سنگ کليه در جوامع هستند. از مهم‌ترين علائم سنگ کليه درد است که معمولا شب‌ها شروع مي‌شود و فرد را از خواب بيدار مي‌کند.

 

اين درد شديد و غير قابل تحمل است و خانم‌هايي که تجربه زايمان داشته‌اند و سنگ کليه هم دارند مي‌گويند درد زايمان قابل مقايسه با درد سنگ کليه نيست.يکي ديگر از علائم سنگ کليه تغيير رنگ ادرار به صورت خوني يا رنگ چاي شدن است، بعضي از بيماران سنگ کليه با علامت عفونت مراجعه مي‌کنند. در اين موارد سنگ کليه جزو اورژانس‌هاي پزشکي است و بايد فورا هم به آن رسيدگي کرد.

 

نمک ها و اسيدهايي که سنگ کليه ايجاد مي نمايند، اين خاصيت غير محلول بودن نسبي در ادرار را دارا مي باشند. سنگ ها معمولاً تلفيقي از چند ماده هستند ولي شايع ترين ماده موجود در آنها معمولاً غير محلول است.

 

پيشگيري و درمان سنگ کليه به دو طريق ممکن است، از طريق تغيير رژيم غذايي، درمان دارويي و يا جراحي؛ در روش تغيير رژيم غذايي، آب براي بيماران کليوي زياد سفارش مي شود. به علاوه در خوردن گوشت قرمز و نمک بايد احتياط شود. نوشيدن آب باعث عدم رسوب املاح در ادرار و رقيق شدن آن مي شود که در اين صورت سنگ کمتر تشکيل شده و يا از رشد سنگ هاي کوچک جلوگيري مي شود

 

تهیه و تنظیم : مجله تالاب

منبع : سلامت نیوز

جدیدترین مطالب سایت