روش هایی برای تقویت اراده

روش هایی برای تقویت اراده

می‌خواهید ارداه خود را قوی کنید ؟ گاهی احساس می کني حوصله نداری دست به کاری بزنی؟

 

آیا گاهی احساس میکنی در برابر کاری که باید انجام دهی، مقاومت به خرج می‌دهی و بهانه می آوری؟

 

اگر جواب هایت ناامید کننده هست، ناراحت نباش؛ چون می تواني با اراده اي قوی رفتارت را بهتر کنی.

 

یادت باشد قدرت اراده و انضباط میتواند زندگی ات را متحول کرده و قدرت درونی ات راکه برای موفقیت و رشد معنوی مهم هست، فعال کند. داشتن یا نداشتن این مهارت ها عامل زیاد اي هست که تو را به سوی موفقیت یا ناکامی میبرد. این قضیه برای تمام امور خواه پیش پاافتاده یا اساسی نیز بسیار مهم هست.

 

خواستن و همّت و اراده آنقدر مهم هست که گفته شده، خواستن، توانستن هست، یعنی اینکه اگر کسی علاقمند به انجام کاری باشد در مقابل سختی ها و مشقت هاي آن مقاومت می‌کند، پس گویا که از همین همین حالا به مقصد و مقصودش رسیده هست، یا در اشعار می‌خوانیم:

 

همّت بلند دار که مردان روزگار از همّت بلند به جائی رسیده اند

همّت اگر سلسله جنبان شود مور تواند که سلیمان شود

 

راهکارهای تقویت اراده

برای اینکه بتوانید اراده قوی داشته باشید و برنامه هائی راکه مد نظر دارید به اجرا در آورید، برنامه اي که در ذیل معرفی میشود اجرا نمایید:

 

شناخت توانایی
تواناییهای بالفعل و بالقوة خود را بشناسید؛ موقعیت خانوادگی، اجتماعی، شغلی، اوضاع جسمانی و حالات روانی و به طور کلی شرایط زندگی و شخصیت خویش را به دقت مورد ارزیابی و مطالعه قرار دهید.

 

تعیین هدف
از خود بپرسیدمی خواهم چه نوع زندگی داشته باشم؟ دوست دارید زندگی شما در ده سال آینده چگونه باشد؟ زندگی خانوادگی، اجتماعی، هدف هاي شغلی و علاقه مندی هاي خود را مورد دقت قرار دهید. اهداف باید شفاف، قابل اجرا، مطابق توان و استعداد و واقع بینانه باشد. اگر هدف جنبه بلندپروازی داشته و یا خارج از توانایی هاي شخصی باشد، با مشکلاتی مواجه میشوید که نتیجه آن، ناامیدی و دلسردی خواهد بود و از ادامه کار باز می می‌مانید.

 

تصمیم گیری
پس یکی از گام هاي اساسی در داشتن اراده قوی و موقعیت در زندگی این هست که انسان در ابتدای هر کار تفکر و تأمل کند، اهداف خویش را معین کند، توانایی هایش را با دید واقع بینانه شناسایی نماید و آن گاه بدون تردید و وسواس بیش از حدّ، تصمیم گیری کند؛در هر کاری که تصمیم می‌گیرید پایدار باشید.

 

برنامه ریزی
باید برایت تمام امور خودت برنامه اي منظم داشته باشی؛ پس هر روز که از خواب بیدار می‌شوی، برنامه هاي خودت را طبق اولویت یادداشت کن و خودت را موظف کن که تک تک آنها را انجام دهی، در صورت تخلف در هر ک دام خودت را تنبیه و در صورت موفقیت در اجرای هرکدام خودت را تشویق کن و به خودت پاداش بده.

 

تلقین
هر کلامی که از دهانت بیرون می‌آید، باور تو را می سازد. وقتی می گویي: «من آدم زرنگی نیستم»، در حقیقت حکم محکومیت خود را صادر کرده و به کائنات فرمان داده اي که تمام موارد منفی را به سویت سرازیر کند؛ سعی کن زمانی که گفتگوی ذهنی با خودت داری، کلام تو از موضع قدرت باشد؛ چون هر انچه راکه به خودت میگویی، چندبرابرش به خودت بر می‌گردد.

 

اول ذهنت را بررسی کن و ببین اکثر اوقات خودگویی هایت مثبت هست یا منفی؛ چون زیربنای هستی، تفکر هست. اگر می خواهي مواردی بینظیر و مثبت در زندگی برایت پیش بیاید. نگرش و ذهنیت خود را تغییر بده و یادت باشد که نود درصد تغییرات مفید و بد زندگی ات به نوع نگرش تو نسبت به رویدادهای زندگی بستگی دارد و ده درصد آن به وقایع بیرونی وابسته هست.

 

مبارزه با عادات ناپسند
یکى از عوامل مهم تقویت اراده، مبارزه با عادت‏هاى بد و ناپسند هست؛ از این رو باید سعى شود با هواهاى نفسانى «که انسان را به اعمال ناپسند مى‏ کشاند» مبارزه شده و از عادات ناپسند جلوگیرى گردد.

 

اصل مقاومت

معناى مقاومت آن هست که انسان در برابر شکست‏ها و ناکامى ‏ها ایستادگی کند؛ زیرا برخى از شکست‏ ها اساس پیروزى‏ هاى بزرگ را فراهم مى‏کند. هرگاه برایتان مسئله ‏اى پیش ‏آید که به نظر بسیار مشکل، نا امید کننده و غیر قابل حل مى‏ رسد، آن چه شما را تا حصول پیروزى یارى خواهد کرد، اصل “تسلیم ناپذیرى” هست.

 

امید داشتن
انسان باید در زندگى با امید زندگى نماید. یأس و نا امیدى انسان را از رسیدن به هدف باز داشته و روند زندگى را دچار مشکل مى‏ کند. آن دسته از بزرگان که قله‏ هاى موفقیت را کسب نمودند، امید به زندگى داشتند. از سوى دیگر برخى که در زندگى پیروز نبودند، معمولاً نا امید بوده و یأس در زندگى آن‏ها بوده هست.

 

استفاده از قرارداد مشروط با خود

برای تقویت اراده می‌توان از قرارداد مشروط مانند نذر، عهد و پیمان، بهره گیری کنید. مثلاً با کسی که برای شما خیلی محترم هست، مطرح کنید که من باید اینکار را انجام دهم و شما چون می‌دانید که نمیتوانید از سخن خودتان نزد او برگردید، مجبور به انجام آن کار می‌شوید یا نذر کنید که اگر من فلان کار را انجام ندادم، باید این قدر پول به فلان فقیر یا مکان مقدس بدهم و یا مبغلی پول نزد کسی بگذارید. «پول یا چیزی که برای شما با ارزش هست» بگوئید اگر اینکار را نکردم این چیز برای شما.

 

تمرینات تقویت اراده

 

تمرین شماره یک
اگر در اتوبوس یا مترو نشسته اي و می بیني فرد مسنی وارد می‌شود، بلندشو و جای خود را به او بده. این تمرینی هست برای غلبه کردن بر مقاومت ذهنی و روحی خودت.

 

تمرین شماره دو
اگر کلی ظرف کثیف در سینک آشپزخانه هست که باید شسته شوند و تو به خاطر تنبلی، شستن آنها را عقب می اندزي، به سرعت بلند شو و انها را بشور و اجازه نده تنبلی تو را نظارت کند. وقتی اینگونه عمل کنی، قدرت اراده ات تقویت خواهدشد.

 

تمرین شماره سه
به منزل می‌آیی و مستقیم سراغ تلویزیون می روي؛ چون احساس تنبلی می‌کنی، نمی‌خواهی دوش بگیری، پس بر این حال و هوا غلبه کن و اول سراغ دوش گرفتن برو.

 

تمرین شماره چهار
اگر دوست داری همۀ وقت قهوه یا چای را با شکر بنوشی، یک هفته تمرین کن و چای یا قهوه ات را بدون شکر بنوش و اگر عادت به مصرف چندان چای در روز داری، سعی کن در مدت ده روز آن را به دو فنجان در روز برسانی؛ چون در این صورت می‌توانی عادت هایت را بازرسی کنی یا آنها را تغییر دهی.

 

تمرین شماره پنج
اگر برای بالارفتن میتوانی از آسانسور یا پله بهره گیری کنی، پله را گزینه کن؛ گرچه اگر تعداد طبقات خیلی چندان نباشند.

 

درواقع با تقویت قدرت اراده، قدرت درونی خود را آشکار میکنی که باعث میشود بر عادت هاي زیان آور خود غلبه کنی، راحت تر تصمیم بگیری و جرئت پیدا کنی که تمام موانع را از سر راه خود برداری و پیروز شوی.

 

منبع:تبیان

تهیه و تنظیم : مجله تالاب

جدیدترین مطالب سایت