چرا تامكت؟

چرا تامكت؟
از دید بسیاری از كارشناسان غربی ،عدم توانایی نیروی هوایی ایران برای جلوگیری از ***** هواپیماهای شناسایی میگ MIG-25R ،عمده ترین علت خرید F-14 از سوی دولت و نیروی هوایی ارتش ایران بود.اما واقعیت تا حدودی با این باور تفاوت داشت.
 
 
در اواخر دهه 1950 ،نیروی هوایی ایالات متحده با همكاری نیروی هوایی ایران پروازهای شناسایی محرمانه ای را بر فراز خاك شوروی آغاز كرد ند. در ابتدا، هواپیكاهای سبك و حتی هواپیماهای ترابری برای این كار مورد استفاده قرار گرفتند كه تعدادی از آنها توسط جنگنده های اتحاد جماهیر شوروی ساقط شدند .
 
 
پس از تحویل F-4 وسپس RF-4E به نیروی هوایی ماموریت های اكتشافی شدت بیشتری گرفت .
 
چرا تامكت؟
شوروی آشكارا نارضایتی خود و نگرانی خود را در وارد شدن حجم عظیم تسلیحات به ایران ابراز می كرد و به همین علت پروازهای شناسایی خود را بر فراز ایران آغاز نمود.
 
 
جنگنده رهگیر های نیروی هوایی ایران و به ویژه F-4D تلاش زیادی برای دستیابی به فاكس بت های اكتشافی نمودند اما با توجه به مقدورات پروازی میگ MIG-25 و مسیرهای پروازی حساب شده آنها ،فانتوم هرگز به این مهم دست پیدا نكرد.
 
شاه كه تمایل به درگیری مستقیم با شوروی نداشت و از طرفی پروازهای جاسوسی طرفین شدت بیشتری یافته بود ،پیشنهاد داد كه اگر روس ها به همین رویه ادامه دهند ،پروازهای مشترك نیروی هوایی ایران و ایالات متحده خاتمه یابد.
 
 
این پیشنهاد چندین بار مطرح و توسط آمریكاییها رد شد.پس از آن ،نیروی هوایی ایران ماموریت یافت در ازای پرواز هر فاكس بت به ایران،دو پرواز بر فراز خاك شوروی انجام دهد.
 
 
اما این مبارزه راه به جایی نبرد وو تصمیم بر آن شد كه مشكل به صورت اساسی حل شود .بایستی از پرواز م***** به خاك كشور جلوگیری میشد ولی F-4 های مجهز به موشك های اسپارو ناتوانی خود را در این امر به فرماندهان نیروی هوایی اعلام كردند.

چرا تامكت؟

اسلحه پر قدرت تری مورد نیاز بود!

نیروی هوایی ایران از چند سال پیش برنامه عظیم تجهیز و تسلیح خود را به آخرین گونه تسلیحات آمریكایی را آغاز كرده بود . با توجه به پیش آمدن رویدادهای مزبور ،خرید یك جنگنده رهگیر پیشرفته كه توانایی مقابله با تهدیدهای قابل پیش بینی تا حداقل 20 سال آینده را داشته باشد،مد نظر قرار گرفت.

 

این هواپیما می بایست با استفاده از رادار و تسلیحات قدرتمند و مداومت پرواز جنگی بالا توانایی پوشش به فضای وسیع كشور را می داشت.

 

رقابت بر سر گزینش :

در اوایل سال 1347 ،نیروی هوایی ارتش ایران تمایل خود را برای خرید جنگنده F-111 را به شركت جنرال داینامیكس اعلام كرد اما بارد این درخواست از طرف پنتاگون ،وزارت دفاع آمریكا خرید 32 فروند مكدانل F-4D را به ایران پیشنهاد داد.

 

چرا تامكت؟

 

در ادامه ،پنتاگون با توجه به تجربیات به دست آمده از جنگ ویتنام ،F-111B را برای استفاده به عنوان محافظ ناو هواپیمابر غیر مناسب اعلام نموده و نیاز به یك رهگیر در یایی جدید اعلام كرد.

در جواب شركت هواپیماسازی «گرومن» طرح هواپیمای F-14 تامكت را ارایه كرد.این طرح گویای جنگندهای بزرگ ،سریع و پر قدرت بود كه بال متغیر آن برای افزایش مداومت پروازی انعطاف پذیری و مانور پذیری در نبردهای هوایی علیه جنگنده های ریز نقش و چابك میگ ،از 14 تا 68 درجه به طور خودكار حركت میكرد .دماغه هواپیما طوری طراحی شده بود كه توانایی حمل رادار غول پیكر پالس -داپلر هیوز AN/AWG-9 را داشته باشد.
 
این جنگنده در بیشترین آرایش ،توانایی حمل 6 موشك هوا به هوای دوربرد هیوز AIM-54 فینیكس را داشت.موشك مزبور توسط نیروی دریایی ایالات متحده برای مقابله با بمب افكن های اتحاد شوروی (به عنوان بزرگترین تهدید برای ناوگان بزرگ ناوهای هواپیمابر)سفارش داده شده بود .
 
 
كار رادار AWG-9 و موشك فینیكس در واقع از چند سال پیش از روی میز طراحان آغاز شده و زمان استفاده از فرا رسیده بود.رادار مزبور نه تنها توانایی شناسایی هدف از فاصله فوق دوربرد را داشت بلكه به صورت همزمان 24 هدف متحرك را مسیریاببی كرده و همزمان 6 موشك AIM-54 را به سمت آنه روانه میكرد .
 
 
این رادار به جنگنده F-14 توانایی رهگیری موشكهای كروز در ارتفاع پایین و اهداف بلند پرواز و پرسرعتی همچون MIG-25 را نیز میداد.
 
 
 
جدیدترین مطالب سایت